IMPROVE-studie

  • carrousel01
  • carrousel02
  • carrousel03
  • carrousel04
  • carrousel05
  • carrousel06
  • carrousel07
  • carrousel08
  • carrousel09

IMPROVE-studie bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

HUMAAN PAPILLOMAVIRUS (HPV)

Wat is het Humaan Papillomavirus?

HPV virusHet Humaan Papillomavirus, afgekort HPV, behoort tot de groep van de kleine DNA-virussen en behoort tot de familie van de Papilloma virussen. HPV kan huid en slijmvliezen van de mens infecteren. Van dit virus zijn meer dan 100 verschillende typen bekend.

Sommige goedaardige typen HPV veroorzaken goedaardige wratten, zogenaamde papillomen, waaraan het virus zijn naam dankt. Er zijn 15 zogenaamde hoog-risico HPV (hrHPV) typen bekend, die als zeldzame complicatie baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. 

Hoe vaak komt HPV voor?

100vrouwenHPV infecties komen veel voor. Ongeveer 80% van alle mannen en vrouwen is ooit in aanraking geweest. HPV wordt  overgebracht door seksueel contact.

Aangezien het virus zo vaak voorkomt, zullen vrijwel alle seksueel actieve vrouwen wel eens in hun leven een HPV infectie doormaken. Het virus komt het meest voor bij jongere mannen en vrouwen, die het meest seksueel actief zijn.  

Het effect van hoog-risico Humaan Papillomavirus op de baarmoederhals

Hoog-risico HPV is de veroorzaken van baarmoederhalskanker. Echter, niet elke HPV infectie leidt tot baarmoederhalskanker. Een voortdurende infectie (ook wel persisterende infectie genoemd) met hoog-risico HPV is nodig voor het ontwikkelen van baarmoederhalskanker.

Wat gebeurt er bij een infectie met HPV?

Na een infectie van de baarmoederhals met hoog-risico HPV zal het afweersysteem bij de meeste vrouwen het virus in 1½ tot 2 jaar opruimen. De vrouw heeft dan nooit geweten dat zij geinfecteerd was. Dit komt omdat de infectie weinig tot geen klachten geeft. Gedurende de tijd dat het virus in ons lichaam verblijft kan de aanwezigheid wel aangetoond worden: bijvoorbeeld met een test op het virus (een HPV-test).

Kan het virus ook weer weg gaan?

Bij de meeste vrouwen ruimt het afweersysteem het virus zelf op. Het duurt 1½ tot 2 jaar voordat het virus helemaal weg is. Net zoals de aanwezigheid van het virus, wordt het opruimen ook niet gemerkt. Condoomgebruik kan overdracht van HPV virus verlagen wel maar niet volledig voorkomen. Bij een kleine groep vrouwen kan het afweersysteem het virus niet goed opruimen. Deze vrouwen blijven langer besmet met HPV. In die gevallen kunnen zogenaamde voorstadia van baarmoederhalskanker ontstaan.

Ontwikkeling tot baarmoederhalskanker

Indien vrouwen de HPV infectie lange tijd met zich meedragen, kan uiteindelijk, via voorstadia, baarmoederhalskanker ontstaan. Het ontwikkelen van baarmoederhalskanker neemt ongeveer 10 tot 15 jaar in beslag. Vroege ontdekking van de afwijkingen aan de baarmoederhals, door middel van het uitstrijkje of de HPV-test, maakt behandeling van voorstadia mogelijk, en zorgt dat het ontstaan van baarmoederhalskanker voorkomen kan worden.

Wat kunt u doen bij een HPV infectie?

Er zijn geen geneesmiddelen tegen HPV. Wel is een behandeling van voorstadia van baarmoederhalskanker mogelijk door de afwijkingen van de cellen te verwijderen. Dit gaat meestal poliklinisch, zonder opname. Na behandeling van de afwijking aan de baarmoederhals verdwijnt de HPV infectie bijna altijd. In 7-12% van de behandelingen is er sprake van een voortdurende HPV infectie (persistentie van HPV) of een nieuwe infectie. Daarom is controle na behandeling nodig. Voor meer informatie over de behandeling van voorstadia van baarmoederhalskanker kunt u terecht op de website van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (www.nvog.nl).

Kan een HPV infectie voorkomen worden?

Om de kans op een HPV infectie te verminderen is het gebruik van een condoom tijdens seksueel contact aan te raden. Bovendien geven condooms bescherming tegen meerdere seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s). Echter, condooms kunnen de overdracht van het HPV virus tijdens seksueel contact nooit helemaal voorkomen. Daarnaast is het tegenwoordig mogelijk om te vaccineren tegen bepaalde typen HPV.

Vaccinatie

Het is mogelijk om te vaccineren tegen bepaalde typen HPV. Op het moment dat iemand na vaccinatie door seksueel contact met het virus in contact komt, krijgt HPV geen kans om in een cel te komen. Er kan dan geen voorloperstadium van baarmoederhalskanker ontstaan. In Nederland krijgen meisjes op 12 jarige leeftijd, dus voordat zij waarschijnlijk ooit contact hebben gehad met het echte virus, een uitnodiging om gevaccineerd te worden. Voor meer informatie over vaccinatie tegen baarmoederhalskanker kan u kijken op de website van het RIVM (www.rivm.nl).